Naszło mnie na kilka rozkmin w pracy, wiadomo robota robotą, ale myślami gdzie indziej :-) tak sobie myślałem o dietach zbilansowanych, dochodzimy do momentu w którym : - albo podbijemy węglami - albo podbijemy tłuszczami jak podbijemy węglami, to niby metabolizm powinien lekko przyspieszyć, ale guzik tak się dzieje, bo tłuszcze go spowalniają w [...]
Ja mam 3,5g. białka i sorry, ale patrząc na swoją sylwetkę nie widzę żeby organizm 'przerabiał' białko na glukozę. to że przerabia na glukozę to jedno a druga sprawa to glukozę na fat ;-) ciężko przerobić białko na fat,choc przy dużej nadwyżce kcal ten proces jest zwiekszony chodzi głownie o to, o czym pisze saida próbowałeś zmniejszyć podaż [...]
1. Zixy Oto moje dop. dotyczące konkursu z działu "odżywianie"; 1. Tak, jest to możliwe. Dzięki odpowiedniej diecie, suplementacji i odpowiedniemu treningowi. 4 czynnik… genetyka? :D 2. potymalne proporcje to 1:3 (omega3:omega6) 3. Hmm.. ponieważ nie uzupełnia szybko glikogenu(wolniej się wchłania niż glukoza ),a tym samym [...]
Podeśle Ci podsumowanie tylko bez rozpiski posiłków, bo zmieniłem tak jak wspominałeś, mogę bezkarnie zamieniać miód na średniego banana? Bo szczerze nie uśmiecha mi się jeść cały rok miodu po siłce ;o, chyba że będę miał pojemnik na siłowni z żarciem to nie muszę jeść miodu i dołoże deficyt do WW po treningu? Czy lepiej wszamać coś słodkiego w [...]
Anqua Raczej dam radę, musiałoby naprawdę stać się coś nieoczekiwanego, żeby nie wytrwał do 17 czerwca. Carbon Wiem,że tak wygląda, ale jakoś obawy nie mam. J/NJ i umiejętność kontrolowania głodu tutaj będzie stanowić 99% sukcesu, 1% to moja psychika, która przy dole może różnie się zachowywać "Dzien 4: Czwartek wieczór: ładowanie [...]
Olej lniany jako składnik odżywczy & Olej lniany uzyskuje się z siemienia lnianego. Jest żółtawy, przeźroczysty. Posiada swoisty zapach i smak o nucie orzechowej. W łyżce nieratyfikowanego oleju lnianego tłoczonego na zimno, aż połowę składu stanowi kwas tłuszczowy z rodziny Omega-3! Ponadto po ok. 20 % stanowią kwasy: jednonienasycony [...]
Dr. John M Berardi, Ph.D.; 2001.03.09 Komponowanie posiłków i indywidualna kalibracja Jednym z celów odżywiania „masowego” powinno być efektywne zyskiwanie tkanki mięśniowej, w stosunku do minimalnego zwiększania tkanki tłuszczowej. Krótko mówiąc, chcesz nabrać mięśni, z minimalną ilością tłuszczu. Aby to zrobić musisz [...]
siema, śledziłem Twoje wpisy na poprzednim forum i tutaj wiec na starcie wielkie dzięki za dzielenie się wiedza i pomocą - świetna robota Jak juz poruszono temat białek to możesz jakoś mega krotko napisać które białko na co najlepiej (możesz nawet jechać nazwami unsa bo przez ciebie tylko tu robię zakupy :\) osobiście teraz mam classisc whey 100% [...]
Cos o odżywianiu dla piłkarzy made in Bodymaker Jak powszechnie już wiadomo, odżywianie w sporcie jest równie ważne co sam trening.... brzmi to nieco kontrowersyjnie ale tak po prostu jest. Wyobraźcie sobie ogromną maszynę najnowocześniejsza i w ogóle wspaniałą , która nie ma paliwa, oleju płynu do spryskiwaczy itp. Po prostu nie nada się do [...]
Tak się zastanawiam nad dwoma rzeczami: 1) czytałam gdzieś, że w posiłkach około treningowych nie powinny być za wiele tłuszczu...a jak jest z białkiem tzn. wiem, że po treningu trzeba dostarczyć a przed?? Staram się we wszystkich posiłkach mieć go ok. 20 g (ogólnie chwilowo moje życie skupia się wokół myślenia, żeby zjeść odpowiednią ilość [...]
Nowy dzień, nowy post i od razu dwa pytania : 1. Czy dziennik żywieniowy na potreningu.pl na pewno dobrze przelicza kcal, tłuszcze, bialko i węgle? Z tego, co pamiętam, gdzieś czytałam, że gram tłuszczu ma określoną ilość kcal, tak samo białka i jeśli rzeczywiście by tak było to przy podobnej kaloryczności powinnam za każdym razem mieć tyle samo [...]
na koniec kilka fachowych informacji z fachowych ksiazek: Dr. John M Berardi, Massive Eating '......bilans energetyczny jest tylko jedną z nich. Koncentrując się jedynie na bilansie kalorycznym, wielu ignoruje znaczące efekty jakie wywiera jedzenie na gospodarkę hormonalną, metabolizm i magazynowanie energii. Dlatego jeśli ktoś twierdzi, że bilans [...]
Czyli rozumiem ,że nabieranie masy mięsniowej bedzie przebiegało powolniej,natomiast redukcja bedzię mu ładnie wchodzić? Jeszcze pytanie jak tu dobrać trening w sensie obciązenia ,regeneracja postaramy sie 8-10 h snu. Trening w weekendy + 2-3 x w tygodniu :) Własnie jak to pogodzić tak żeby nie przetrenować CUN . To pytanie do wróżki, ja nie znam [...]
W kwestii odwadniania: 1. tak najlepiej 3 dni pod rząd na poczatku zrobić ten trening słuzy wypłukaniu glikogenu mięsnowego i tyle 2. więcej treningów nie ma 3. tak o 16 ostatnia szklanka a do tej pory ile wlezie cały czas, masz sikac jak najęta rozkrecisz sie sikaniem wtedy będziesz sikac jeszcze pózniej mimo, ż enie będziesz pić, ale rano po [...]
W kwestii odwadniania: 1. tak najlepiej 3 dni pod rząd na poczatku zrobić ten trening słuzy wypłukaniu glikogenu mięsnowego i tyle 2. więcej treningów nie ma 3. tak o 16 ostatnia szklanka a do tej pory ile wlezie cały czas, masz sikac jak najęta rozkrecisz sie sikaniem wtedy będziesz sikac jeszcze pózniej mimo, ż enie będziesz pić, ale rano po [...]
Powtórzę swoją wypowiedź z innego tematu. Jeśli chodzi o gospodarownie białkiem, to w dietetyce jest coś takiego jak wskaźnik kalorii niebiałkowych Q = 80 - 180 kcal/gN (kalorii na gram azotu), przeliczając ilośc spozywanego białka na ilość dostarczanego azotu wg wzoru: B = 6,25 x N, otrzymamy odopowiedz dotyczącą prawidłowej relacji bialek - do [...]
Co do jelczenia - to jest to uproszczenie, ktore ma za zadanie w sposob obrazowy wykazac wady pewnych zwiazkow (tluszcze nienasycone), ktore powszechnie uwazane są za pozbawione wad. Choc nazwa wydaje się potoczna (jelczenie), to jest jak najbardziej zasadna, gdyz faktycznie niektore nnkt podane w nadmiarze - ulegają po prostu utlenieniu. Skąd [...]
Paul - tłuszcze to przedewszystkim energia dla naszego silnika - serca. - a glukoza to jedyne źródło energii dla mózgu (poza związkami ketonowymi). Zbyt prosty argument. Są też lepiej trawione, zapewniają sporo energii na długi czas poprzez swoją sytość. Pokarm, który nie jest sycący będzie zawsze pokarmem krótkoenergetycznym, chyba, że jest [...]